CARA MENGATASI KULIT BERMINYAK DAN BERJERAWAT SEBELUM JADI LEBIH TERUK

1:00 PM

4 CARA MENGATASI KULIT BERMINYAK DAN BERJERAWAT SEBELUM JADI LEBIH TERUK


Teringat suatu ketika dulu, saya memang mempunyai kulit muka berminyak dan berjerawat. Seawal 12 tahun dah mula tumbuh jerawat yang meliar di sekitar wajah.


Masa itu bukannya kisah sangat nak jaga betul betul kulit muka, tapi bila usia dah masuk sekolah menengah, isu segan dan rimas mula timbul. 





Cuba juga bermacam produk yang katanya untuk kulit wajah yang berminyak dan akne, rasanya dalam 3 produk juga saya cuba untuk mencuci wajah tapi malangnya tak surut surut juga jerawat tu. 

Wajah pula dah kemerah-merahan, kiranya jika ambil gambar fotografi untuk majalah sekolah pun still nampak kesan berminyak dan jerawat walaupun dalam gambar hitam putih!

Alhamdulillah, mungkin disebabkan hormon, sejak masuk ke Universiti terus jerawat tu hilang.


Yang tertinggal hanya pori-pori kecil je di sekitar wajah. Ni boleh dikira bernasib baik kulit wajah elok macam tu je, kalau jenis yang kental dengan jerawat dan kulit berminyak sejak muda hingga dah belia, apa kita nak buat?


4 CARA MENGATASI KULIT BERMINYAK DAN BERJERAWAT SEBELUM JADI LEBIH TERUK

 

  • Amalkan pembersihan wajah yang lengkap. Mulakan dengan pembersih muka, toner dan seterusnya moisturizer. Toner tu penting untuk menutup liang pori selepas kita membersihkan muka. Guna pelembap jenis air untuk mengekalkan kandungan air dalam badan
  • Guna krim pelindung UV ( UV Protector) untuk mengelakkan kalenjar sebum tu mengeluarkan minyak berlebihan di muka. Pilih krim berasaskan air tau. Check kandungan krim dulu.
  • Pengambilan makanan yang salah. Selalunya mereka yang mempunyai masalah kulit berminyak dan berjerawat ni mengamalkan makanan bergoreng dan berlemak. Selain itu, makanan yang tinggi kalori dan manis juga memberi kesan minyak belebihan dan jerawat pada muka kita.
  • Amalkan buah buahan dan sayur sayuran dalam pemakanan seharian. Seharusnya kita ni ikut piramid makanan kan dimana diet yang seimbang tu terdiri daripada buah buahan dan sayur sayuran.



Ni hanya sebahagian dari 4 tips mudah untuk mengelakkan kulit lebih berminyak dan berjerawat. Banyak lagi cara yang boleh kita lakukan untuk mengatasi masalah kulit berminyak dan berjerawat sebelum jadi lebih hodoh.

Saya pun still menghadapi kulit berminyak walaupun jerawat makin segan nak tumbuh. Bukan senang nak handle kulit berminyak ni, nak pilih pencuci muka pun kena hati-hati supaya kesannya tak menjadi lebih teruk dari sedia kala.

Tapi, buat masa ni saya selesa dengan pencuci muka terbest pernah saya ada. Memang segar lepas guna. Alhamdulillah. Paling penting, apa-apa makanan yang mengandungi Vitamin C haruslah jadi teman baik korang kalau nak kulit wajah makin sihat dan manis dipandang ! Saya pun suka cara alternatif untuk mendapatkan Vitamin C walaupun saya bukan jenis yang makan buah selalu!


Selain dari itu, korang boleh cuba merawat masalah jerawat dan kulit berminyak denga set jerawat shaklee yang akan membantu mengecutkan jerawat dan memudarkan bekas jerawat yang teruk di muka.

Antara set cadangan yang sesuai adalah :

bysyiraishak.blogspot.my

Antara testimoni yang berjaya dengan set jerawat shaklee :

Konsisten dengan Vitamin C shakee untuk menghilangkan jerawat dan emmudarkan parut selama setahun
 
Selpas 3 bulan ambil set jerawat shaklee, jerawat dah mula kering dan parut pun semakin pudar
 
Korang ada masalah yang sama?

Cuba set jerawat shaklee untuk hasil yang lebih memuaskan!
 



You Might Also Like

0 Pengomen

Not A StoryTeller

Not A StoryTeller

FOLLOW US

:: GENG GOOGLE ::